Barion Pixel

Férfi vagyok, és óvó bácsiként dolgozom

Szerző: Cikkek, Médiamegjelenések

Baranyai Kata cikke – She.hu

Férfi vagy női szakma? A mai világban a nő és a férfi már egyenrangú. Legalábbis, ami a pályaválasztást illeti. Nincs megtiltva egy nőnek, hogy masiniszta vagy esetleg villamosmérnök legyen. És ez a másik nemre is igaz. Egy férfi is álmodhat magának kvázi “nőknek fenntartott” hivatást.

Férfi egy női pályán? De mi a helyzet a gyakorlattal? A való életben is felnőttünk volna a feladathoz, hogy a hivatásokat ne nemek szerint osztályozzuk? A fenti kérdéseim megválaszolásához Juhász Péter óvodapedagógus segítségét kértem. Lássuk, hogy milyen egy negyven feletti férfi szemüvegén keresztül ez az igencsak nőiesnek kikiáltott szakma!  

– Mennyire meglepő egy férfi jelenléte az óvodában? A gyerekek hogy fogadnak? És a szülők? A kolléganők?

“A gyerekek még nagyon elfogadóak. Ők nem tudják, hogy – szemben az északi népek gyakorlatával – a magyar társadalomban nem megszokott, hogy férfi óvó bácsi is legyen. Egyáltalán nem csinálnak belőle ügyet. Olyan szülőről sem tudok, aki másik csoportba íratta volna a gyermeket, amikor megtudta, hogy férfi az óvodapedagógus. Eleinte előfordul, hogy van némi meglepetés, de ez hamar elmúlik. Főleg, ha már a beszoktatásnál látják, hogy megvan a közös nevező a ”kicsi indiánokkal”.

Pin It on Pinterest