Barion Pixel

Juhász Péter óvodapedagógus

10 éve vagyok óvodapedagógus.
Az ezalatt szerzett tapasztalataim adják műsoraink gerincét. Előadásaink során az értékteremtés, az értékátadás az elsődleges szempont. Törekszünk a játékos képességfejlesztésre, hagyományőrzésre, és az innováció megvalósítására is.

A lényeg, hogy legyen a zene gyerekjáték, de meg kell érteni, hogy a gyerekzene nem gyerekjáték…

Sokan kérdezték tőlem, miért lettem óvodapedagógus Miután egy évet eltöltöttem egy korai fejlesztő központban, (ma: EGYMI) csak idő kérdése volt, mikor mondom ki azt, hogy a pedagógiát választom hivatásul. Azon szerencsések közé tartozom, akik már harmadéves főiskolai hallgatóként egy Montessori óvodában kezdhettek dolgozni, mint óvóbácsi. Ott, a legnagyobb támogatást, szakmai segítséget, és a módszer megismerését kaptam útravalóul. Lakóhelyem változása miatt Székesfehérváron gyakorlom hivatásom mindmáig.

A közel egy évtizedes óvóbácsi pályafutásom alatt volt alkalmam tapasztalatszerzésre vegyes, illetve homogén korcsoportban, valamint más-más szociokulturális környezetből érkező gyermekekkel is. Ma nem alaptalanul halljuk sokszor, hogy a gyermekek mások, mint régen, bár jómagam inkább sokszínűnek jellemezném őket. Ezért, mivel velük, értük dolgozom, mint óvodapedagógus, hivatásom alappilléreiként két dolgot neveznék meg. Az egyik a gyermek megismerése, hisz ez adja a differenciált nevelésük alapját, a másik pedig a reflektív pedagógiai gondolkodás. Ez utóbbi a módszertani felkészültségem mozgatórugója.

A fent említett sokszínűségből adódóan az innovatív pedagógiai gondolkodás elengedhetetlen feltétele a mai óvodáskorú gyermekek egészséges fejlődésének. Ezalatt nem csak a technikai eszközök fejlődését értem, hanem a folyamatos megújulást és a lehetőségek keresését is. Az erre az elvre épített tartalom adja műsoraink gerincét.
Az óvóbácsi zsongodája előadásaink során az értékteremtés, az értékátadás az elsődleges szempont. Törekszünk a játékos képességfejlesztésre, hagyományőrzésre, és az innováció megvalósítására is. Egyik kedvenc gitárművészem, Paco de Lucia szavaival élve: “Miközben játszom, egyik kezemmel mindig az újat keresem, míg a másikkal állandóan a gyökereimbe kapaszkodom.”

  1. Iskolák, képesítések
  • Montessori Alaptanfolyam (2014 – 2015)
  • Családi napközi működtetője képzés (2015)
  • „Így tedd rá!” – Népi játék, néptánc-módszertan az óvodában (2017)
  • Mit? Miért? Hogyan? Kisgyermekek testnevelése 3. – Gergely Ildikó (2017)
  • Kodolányi János Főiskola – Közoktatási vezető és Pedagógus szakvizsga (2016-2018)

 

  • Egyéb:
  • Angol középfokú nyelvvizsga (Euroexam komplex B2 – 2014)
  • Spanyol nyelvtanfolyam (200 óra) (2015-2016)
ovis-játék
Juhász-Péter-óvodai-csoportban

Pin It on Pinterest