Barion Pixel

Óvóbácsik Magyarországon – NLCAFE.HU

Szerző: Cikkek, Médiamegjelenések

Óvóbácsik Magyarországon.

Ki hinné, hogy ha egy asztal mellé ültetünk négy férfit, órákig tudnak a gyerekekről, a gyereknevelésről beszélni? “Te hogyan fegyelmezel?” “Mit csinálsz, ha agresszív?” “Neked is nehéz volt megszokni, ahogyan beszél?” Náluk ez teljesen természetes, hiszen óvóbácsik. Négyen a közül a körülbelül hetven férfi óvódapedagógus közül, akik jelenleg Magyarországon dolgoznak.

Miközben egy tangópáros esetében egyértelmű, mennyire mást tud a nő, mint a férfi, az óvodapedagógusoknál ez messze nincs így. Még ha a női túlsúly a pályán arra is engedne következtetni, hogy ez a nők terepe. Már jó ideje nincs így: hetven férfi pedagógus dolgozik a magyar ovikban.
Mind a négyen más háttérrel indultak, de az elhivatottság közös bennük. “Az óvóbácsik mindig tudatosan választják ezt a pályát, nálunk ez sosem csak egy adódó lehetőség”.

Juhász Péter a 3. kerületi Montessori Gyermeksziget Mosolygó Tagóvodában kezdte a harmadik óvodai évét. Tizenkét éve polgári szolgálatosként dolgozott egy általános iskola első osztályában. Az ott töltött másfél év után egy Korai Fejlesztő Központba került, ahol egy évet töltött óvodáskorú Down-szindrómás és autista gyermekekkel. Ekkor került közel a gyerekek világához, és döntötte el, hogy az óvóbácsik táborát erősíti.
Mielőtt jelentkezett a főiskolára, énekelt, zenélt, meséket írt. “Ha nem oda kerülök polgári szolgálatosnak, talán ma nem itt vagyok” – elmélkedik.

Pin It on Pinterest