Barion Pixel

Szakmaválasztás. Hogy lesz valakiből óvó bácsi?

Szerző: Cikkek

Szakmaválasztás. Hogy lesz valakiből óvó bácsi?

Az egész úgy kezdődött, hogy korábban egy női portál, a she.hu keresett meg azzal, hogy beszélgessünk a férfi óvodapedagógusok szerepéről, társadalmi megítéléséről. Egyáltalán arról, hogy szakmaválasztás idején miért választja ezt a hivatást egy férfi. A beszélgetésből egy érdekes cikk született, amelyet aztán nagy érdeklődés kísért a portálon. Ezen a cikken keresztül, illetve a cikk íróján, Baranyai Katán keresztül jutott el hozzám ez a lelkes fiatalember.  Fiatal kora ellenére, igazán érett gondolkodásról tett tanúbizonyságot a közel kétórás beszélgetésünk alatt.

Dömötör Marcell, 21 éves óvodapedagógus hallgató, jelenleg végzős a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán, és szakdolgozatát férfi óvodapedagógusokról írja.

Örömmel mondtam igent a kérdésre, mert egy olyan emberrel beszélgethetek erről a hivatásról, aki már több hónap szakmai gyakorlattal a háta mögött, érdeklődik a mindennapi tapasztalataimról és a pálya nehézségeiről.

Marcell esetében bennem is felmerült a kérdés, hogy miért választotta ezt a hivatást. Annál is inkább, mert a szülei és bátyjai is mérnökként dolgoznak. Ráadásul, ha valaki matematikából ír emelt szintű érettségit, mint ő, az általában a matematikatanári pályát választja, ha már a szíve mélyén pedagógiai pályára készül.

Mint elmondta, évek óta gyermek-, és ifjúsági táborokban dolgozik nyaranta, de az óvodáskorú gyermekek nevelése áll legközelebb a szívéhez. Ezért választotta az óvodapedagógus szakot a Benedek Elek Pedagógiai Karon, ahol a képzést még másodmagával kezdte meg férfiként. Időközben aztán egyedül maradt az évfolyamban, mert a másik fiatalember az erdőmérnöki pályát választotta végül. Ő, a nem túl távoli jövőben gyermekjátékokat szeretne készíteni fából.

Marcell nem tartja magát csodabogárnak, sőt, szerinte inkább az a furcsa, hogy még mindig kevesen választják ezt a szakmát férfiként. Szakdolgozatának kutatási része is azt az eredményt hozta, hogy nagy igény van a férfi óvodapedagógusokra! A megkérdezett 180 fő 72 százaléka adta azt a választ, hogy óriási igény van a hölgyek mellett a férfimintára az óvodákban is.

Arra biztatja pedagógiai vénával megáldott kortársait, hogy hallgassanak a szívükre, és válasszák ezt a szép hivatást.

Pin It on Pinterest